כלבים ותינוקות

לשתף זה לאהוב

מעוניינים בשיעור אילוף כלבים מקצועי?

השאירו פרטים לייעוץ חינם

מזל טוב! הרחבתם את המשפחה ועכשיו יש לכם תינוק/ת שאתם בטח מתרגשים ממנו מאוד. לצד ההתרגשות אצל המון הורים מתעורר גם חשש או מחשבות על איך הכלב והתינוק יסתדרו זה לצד זה.

זה יכול להתבטא בהמון סיטואציות שבהם התינוק או הכלב יתקרבו אחד לשני וכאשר יש כלב שהוא רגיש למגע/ חששן או שיש לו בעיות התנהגות קודמות שבהן לא טיפלנו למשל – הירתעות ממגע או מאנשים/ילדים רכושנות לחפצים או לאוכל וכו' יכול להיווצר מצב לא נעים לכלב, לתינוק ולביטחון שלו וכמובן להורים המודאגים.

השלב הראשון - שלפני הגעת התינוק לביתכם

אם לכלב שלכם יש בעיית רכושנות למזון או לחפצים זה יכול להיות מסוכן כשהתינוק יזחל ובתמימות יתפוס בצעצוע של הכלב או יתקרב לקערת אוכל.

אם לכלב שלכם יש נטיה לנבוח ללא הפסקה על רעשים מחוץ לדלת, זה יכול להיות מאוד מטריד ולא נעים כשהוא יעיר בכל רגע את התינוק שישן.

כל בעיית התנהגות כזו צריכה להיפתר רצוי עוד לפני שהתינוק נולד!
כל מה שאתם צריכים זה מודעות והכוונה מאיש מקצוע שידע להנחות אתכם כיצד לפתור את הבעיות הללו וללמד את הכלב שלכם התנהגות חלופית טובה שתקל עליכם בהתנהלות היומ-יומית בבית עם תינוקכם החדש.

כמה דברים שצריך לשים לב אליהם מבחינת ארגון הבית והחפצים של הכלב:

מיקום קערות האוכל והמים – חשוב למקם את קערת המים, ובמיוחד את קערת האוכל, במקום רחוק ככל האפשר מהיכן שהתינוק עלול לזחול או להגיע אליו.  המטרה היא למנוע מהתינוק להגיע לקערה ו”לגנוב” לכלב אוכל, מה שעלול לגרום למתחים מיותרים סביב קערת המזון בכל פעם שהתינוק יזחל/יעבור על ידה.

רכזו את הצעצועים של הכלב במקום גבוה ומרכזי והימנעו מפיזור הצעצועים בכל הבית. בכדי להימנע מיצירת מתחים ותחושת תחרות בין הכלב ובין התינוק סביב חפצים שונים.

יש לזכור דבר חשוב!
חובה להשגיח על התינוק ועל הכלב בכל זמן ולוודא שהאינטראקציות ביניהם נעימות לשני הצדדים, וכן יש ללמד את הילדים שלא להתקרב למקום המרבץ של הכלב (שאותו רצוי למקם במקום צדדי ולא מרכזי בבית על מנת שיוכל לרבוץ בנחת וללא הפרעות והטרדות).

ניתן ללמד את הכלב התנהגויות שיקלו עלינו בהמשך באינטראקציה של הכלב עם התינוק:

ללמד את הכלב להגיע אלינו כשקוראים בשמו לדוגמא אם נרצה להרחיק אותו ממזרן הפעילות של התינוק. ללמד את הכלב לעזוב חפצים – אם הכלב לקח את הצעצוע של התינוק בפה או מוצץ וכו'.

הרגלה למגע:

התינוק אינו מודע עוד לשפת הגוף של הכלב ומתי לכלב לא נוח בסיטואציה ולעיתים התינוק יכול לגעת בכלב באזורים שהם קצת יותר רגישים כגון אזור הפנים/האוזניים/הזנב.

ללמד את הכלב לא לקפוץ מהתרגשות עלינו או על אורחים שמגיעים הביתה. חשוב מאוד כשתכנסו הביתה עם תינוק קטן על הידיים ולעתיד כשהתינוק יגדל להיות ילד קטן.

את כל ההתנהגויות הללו אסביר במאמר נפרד כיצד ללמד את הכלב – בהמשך 🙂

השלב השני (מומלץ! אך לא חובה)

מרגע הלידה ועוד שהתינוק נמצא בבית החולים הכירו לכלב את ריח התינוק. האבא או מישהו מבני המשפחה יוכל לקחת חיתול/טטרה/סדין או שמיכה שעליו יש ריח של התינוק אל הבית ולתת לכלב להריח את החפץ.

בכל פעם שהכלב ירחרח ניתן לכלב חטיף טעים במיוחד (פסטרמה/גבינה צהובה/עוף). הדבר ייצור התניה קלאסית של ריח התינוק למשהו מאוד חיובי כגון חטיף טעים במיוחד. כך שברגע שהתינוק יגיע הביתה והכלב יזהה את הריח זה ייצור לאסוציאציה חיובית שנרצה לייצר בין הכלב אל התינוק.

השלב השלישי - תרגולי ‘התקרבויות’ ונוכחות של התינוק ליד הכלב

הכינו מראש קערות קטנות עם חטיפים במקום מרכזי בבית. קערה שתהיה נגישה, לכל סיטואציה שתקרה בספונטניות ובמקרה ונוכל "ללכוד" את הרגע. בכל פעם שהכלב יוזם התקרבות לכיוון התינוק, שבחו אותו בטון מתלהב או במילת חיזוק קבועה לדוגמא YESֱֱ! ומיד לאחר מכן זרקו חטיף לכיוונו. 
הקפידו להגיב באותה צורה מתלהבת ושמחה אפילו אם הכלב רק מביט לכיוון התינוק/ מרחרח, או ניגש אליו.

במידה והכלב שם לב שיש לכם כבר חטיף ביד, החזירו את החטיף למקומו ונסו שוב רק כשהכלב לא שם לב שיש לכם חטיף ביד וזאת מדוע? המטרה היא לעשות התניה קלאסית ושינוי רגש של הכלב לתינוק. אם הכלב יצ'ופר בכל אינטראקציה עם התינוק ויתוגמל על כך זה ייצור אצל הכלב התניה שתינוק = משהו טוב. 

השלב הרביעי - חיזוק התנהגויות רגועות חיוביות ליד התינוק

חשוב שהכלב ככל האפשר יתנהל בצורה רגועה בבית וכמה שפחות יהפוך למטרד במיוחד בזמן שיש לנו תינוק קטן לדאוג לו. חשוב שהכלב לא יקפוץ, ישתולל, ישחק במשחק פרוע בבית ליד התינוק וכו'. הקפידו על סדר יום טיולים בשעות קבועות והוצאת אנרגיה ועל שגרה עד כמה שאפשר.

תנו לכלב להתעסק עצמאית עם צעצוע חשיבה/האכלה 2-3 פעמים ביום, המטרה שהכלב יהיה עייף יותר מנטלית ובעקבות כך גם יהיה רגוע יותר.

תנו לכלב חיזוק (חטיף מאוד טעים) על התנהגות רגועה בצורה ספונטנית במהלך היום עשו זאת לפחות 20 פעמים ביום. בעיקר כאשר הוא נמצא יחסית רחוק מכם בתוך הבית. 

לדוגמא: כאשר הוא שוכב במקום שלו כשיש אורחים בבית/לידכם/סתם באמצע היום. הקפידו לעשות זאת מבלי לומר דבר, פשוט קחו חטיף מאחורי הגב והניחו את החטיף ליד אפו של הכלב והתרחקו ממנו, ממש כאילו צץ לו חטיף טעים משום מקום :).

אם הכלב קופץ ומתרגש יתר על המידה או מנסה להגיע אל התינוק בצורה לא נעימה, בקשו ממנו לעשות התנהגות רגועה יותר כמו ללכת למקום ברוגע, וכשהכלב עושה זאת או בוחר לעשות זאת מעצמו תנו חיזוק חיובי ותאמרו לו מילה טובה כמו "כל הכבוד!" ובנוסף אפשר גם לתת חטיף טעים לאחר שהוא כבר נמצא במקום שלו. המטרה היא ליצור הרגלים נכונים של הכלב בסביבת התינוק.

השלב החמישי

בשלב זה העיקר הוא לוודא שלכלב נוח בסיטואציות מסוימות ומתי יש להפריד בין הכלב לתינוק שמא יווצר מצב מסוכן או לא נעים. השלב החמישי רלוונטי כשהתינוק כבר מתחיל לזחול (בערך מגיל חצי שנה).

ישנם דברים שצריך להקפיד עליהם מבחינת התנהגות התינוק לכלב בסיטואציות שונות. רצוי מאוד שלא לאפשר לתינוק לטפס על גבי הכלב!!! ישנם כלבים שזה ממש לא יהיה להם נעים ויכולים להגיב בצורה שיכולה להיות מסוכנת לתינוק.

אין להציק לכלב כשהוא ישן!
וודאו שהכלב מרוחק מאזור המשחקים/ משטח הפעילות של התינוק וכבדו את האזור של הכלב כאזור מנוחה ורגיעה שלו. למדו את התינוק לא להטריד את הכלב בזמן שהוא ישן. במידה ואין לכם כיצד להשגיח על התינוק ואתם עסוקים במשהו אחר ודעתכם יכולה להיות מוסחת כדאי לדאוג לתחום את אזור הרביצה של הכלב בעזרת גדר לכלב/רהיט או פשוט למקם את אזור הרביצה במסדרון רחוק מהתינוק.

לסיכום

החשש והדאגה שלנו בתור הורים לתינוק קטן הוא לגיטימי ונורמלי ויש לזכור בסופו של דבר שגם אם ניתקל בסיטואציות מאוד מפחידות ומלחיצות זה חלק בלתי נפרד מלהיות הורים לכלבים ותינוקות.

חבקו אותם ועטפו אותם ב – ❤

שיהיה בהצלחה! 🙂

אל תפספסו מאמרים חדשים שיוצאים

הרשמה לניוזלטר
מה היה לנו במאמר זה
אודותיי
מאיה
מאיה

מאלפת כלבים מוסמכת לטיפול בבעיות התנהגות בכלבים, מעבירה שיעורי אילוף לכל סוגי הכלבים ומובילה את הלקוחות שלי לחיות עם הכלבים שלהם בהרמוניה ושלווה :)

מאמרים שיכולים לעניין אותך
כלב בתהליך אילוף על מזרן
בלוג אילוף כלבים
מתי לשלוח את הכלב לאילוף

אילוף כלבים מוקדם הוא המפתח להתנהגות מאולפת ומאושרת לכל החיים. גם אם זה נשמע מובן מאליו, ישנן סיבות רבות מדוע חשוב להתחיל באילוף כבר מגיל

קרא עוד »
כלב עם סינר יושב בשולחן מוכן לאכול מהצלחת אוכל
שאלות ותשובות על כלבים
כמה כלב צריך לאכול – מדריך מפורט

כשזה מגיע להאכיל את החבר הפרוותי שלך, חיוני למצוא את האיזון הנכון. האכלה שלהם מעט מדי עלולה לגרום לתת תזונה, בעוד שהאכלת יתר עלולה להוביל

קרא עוד »