חרדת נטישה אצל כלבים

לשתף זה לאהוב

מעוניינים בשיעור אילוף כלבים מקצועי?

השאירו פרטים לייעוץ חינם

חרדת נטישה אצל כלבים בוגרים או צעירים היא תופעה מוכרת אצל המון כלבים. נושא טעון ובעייתי מאוד לנו ולכלב.

חרדת נטישה יכולה לפרוץ אצל הכלב שלנו גם בשלב מאוחר יותר בחייו של הכלב כתוצאה מטראומה שחווה כשהיה לבד בבית, הישארות לזמן ממושך יותר מהרגיל, סטרס שנובע מבעיה רפואית ופיזית ועוד.

מניעת הבעיה מלכתחילה קלה הרבה יותר מפתרון הבעיה שהיא כבר קיימת. אם נלמד את הכלב שלנו מגיל צעיר להיות לבד בבית, להיות עצמאי וללמוד להיות עם עצמו וכל כל הזמן בקרבתנו נוכל למנוע חרדת נטישה בעתיד. 

איך נמנע חרדת נטישה?

נרגיל את הכלב להישאר לבד בבית בתהליך הדרגתי. רצוי למצוא זמן מתאים שבו יש לכם זמן להתחיל בתהליך, משמע שתוכלו להיות כל היום בבית ו"להיעלם" לזמנים קצרים במהלך היום וכדאי ואף רצוי להמשיך את התהליך למספר ימים או שבועות ולא יום-יומיים.
העיקר והכוונה היא לא להשאיר את הכלב "פתאום" ל- 8 שעות לבד בבית. 

ישנם כלבים שמסתגלים לסיטואציה ולהישארות לבד בבית דיי בקלות, הם מתמודדים עם זה ו"סופגים" רמת סטרס מסוימת, חוויה שלא נעימה להם אך לא מביאה לידי חרדה.

איך נזהה חרדת נטישה?

רצוי ואף חובה לצלם את הכלב שלנו בזמן שאנחנו לא נמצאים בבית. צילום הוידאו יתן לנו המון אינפורמציה שאנחנו צריכים לדעת בכדי לטפל בבעיה ובכלל להבין מה קורה לכלב שלנו בזמן שאנחנו לא נמצאים בבית.

ישנן מצלמות וידאו שנמכרות בחנויות למוצרי חשמל/פלאפונים ובאונליין.

הסימנים שלהם נצטרך לשים לב:

יללות, נביחות שנמשכות לאורך זמן ממושך/נפסקות כאשר הכלב הלך לישון או לנוח ואז חוזרות שוב, צרכים, ריור, פציעה עצמית, התנשפויות, חוסר שקט, אי אכילה, הריסת חפצים ופתחי יציאה של הבית (דלת הכניסה/חלונות/משקופים/שריטות על הקיר).

הסימנים שלהם יש לשים לב בהגעתנו הביתה/בזמן שהייה שלנו עם הכלב בבית:

קבלת פנים מוגזמת – הכלב קופץ עלינו, מתנשף ומתלהב יתר על המידה ולוקח לו זמן ממשוך בכדי להירגע גם עם העזיבה שלנו הייתה למס' דקות בודדות. בזמן שהייה שלנו בבית עם הכלב הכלב עוקב אחר הבעלים לאורך היום, הולך אחריו למקלחת/שירותים ולכל חדר אחר שהבעלים ילך. הכלב ירצה להיות קרוב לבעלים כמה שיותר.

חשוב להבדיל בין חרדת נטישה או חרדת עזיבה

בחרדת נטישה הכלב יחווה סטרס לאורך כל הזמן שבו ישאר לבד עד חזרתנו הביתה, יחווה מצוקה ויראה סימני חרדה כפי שהוסבר בפסקה הקודמת.

בחרדת עזיבה הכלב חרד ולחוץ מעצם הפרידה מהבעלים. הכלב יכול לחוות מצוקה לזמן יחסית קצר של בערך חצי שעה מרגע העזיבה של הבעלים אך יצליח להירגע ואף לרבוץ או לישון רוב הזמן שלא תיהיו בבית.

כיצד נטפל בחרדת נטישה אצל הכלב?

כשמתחילים תהליך שכזה אין להשאיר את הכלב לבד בבית אף פעם! יש למצוא פתרונות ולהשאירו עם אדם אחר, דוגיסיטר, פנסיון יום, חברים שיכולים לעזור ולבוא להיות עם הכלב בכדי לא להביא לרגרסיה שתהרוס לנו את התהליך ואף תביא אותנו אחורה בצעדים שאנחנו עושים בכדי לטפל בבעיה.  

יוצאים מהבית לזמנים קצרים מאוד! (בהתחלה אלו יהיו דקות בודדות) נרגיל את הכלב להישאר לבד בבית בהדרגה! רצוי למצוא זמן מתאים חופשת חג/חופש גדול שבו יש לכם זמן להתחיל בתהליך, משמע שתוכלו להיות כל היום בבית ו"להיעלם" לזמנים קצרים במהלך היום וכדאי ואף רצוי להמשיך את התהליך למספר ימים או שבועות ולא יום-יומיים. 

כאשר הכלב נשאר לזמנים קצרים בבית אנו נתגמל אותו בכל טוב.
נעזר בצעצועי האכלה, עצם לעיסה, שטיח הרחה – דברים שיוכל להתעסק בהם בזמן הישארותו לבד בבית. אל תשאירו חבל או צעצוע ותצפו מהכלב שיראה בזה כתגמול או כתעסוקה עצמית- במקרה הזה שום דבר לא יעזור אלא רק אוכל.

את הצעצועי האכלה והרחה אנו נתן לכלב לא רק בטקס העזיבה שלנו אלא גם בזמן שהייה שלנו יחד עם הכלב בבית ביום-יום כדבר שבשגרה בכדי ללמד אותו תעסוקה עצמית. את הצעצוע ניתן לפחות 10 דקות לפני העזיבה שלנו בכדי לא "לשרוף" את הצעצוע – משמע הכלב יקשר את זה שאנחנו הולכים לצעצוע וזה יסמן וינבא עבורו משהו לא נעים ואנחנו רוצים שהצעצוע האכלה יעשה את הפעולה ההפוכה – ירגיע את הכלב בזמן העזיבה וההישארות לבד.

כיצד נטפל בחרדת נטישה אצל הכלב?

רחוק=טוב, זוהי המנטרה שאנו צריכים לשנן.
אם הכלב רחוק מאיתנו ורובץ במקום שלו או בכל מקום אחר בבית שאנחנו לא נמצאים לידו – ניתן לחזק בחטיף זהב (כזה שהכלב מאוד אוהב ולא מקבל בדר"כ כמו פסטרמה/גבינה צהובה וכו'), להניח על ידו את החטיף, לומר בקול רך "כל הכבוד" ולהמשיך בשגרה כאילו כלום לא קרה, ממש כאילו החטיף צץ לו משום מקום. המשמעות היא שאנחנו נחזק את הכלב שלנו על היותו רחוק מאיתנו ורגוע גם כשהוא לא "הצל" שלנו, אם נחזור על כך מספר פעמים לאורך זמן – דבר זה יועיל לתהליך ולטיפול בחרדת הנטישה.

ליווי של התהליך עם מאלף/ת יועיל ויביא להשגים טובים ומשמעותיים יותר.
ישנם כלבים שיצטרכו טיפול תרופתי או למידה של התנהגויות עזר וכלים על מנת שהכלב יצליח להרגיע את עצמו. התבוננות בשפת הגוף של הכלב והבנה שלה במקרה הזה זה דבר הכרחי בכדי לדעת באיזה שלב אנחנו נמצאים בתהליך, האם השגנו את המטרות שהצבנו בתוך התהליך והאם הכלב שלנו באמת חווה שיפור ברמת הסטרס או לא.

טיפול בחרדת נטישה אצל הכלב יכול להיות מסתכל ואף מייאש לכלב ולבעלים אבל יש לזכור שכל בעית התנהגות/פחד/חרדה אצל כלבים יכולה להיפתר אם נקדיש לזה את הזמן ונגלה סבלנות.

בהצלחה!

אל תפספסו מאמרים חדשים שיוצאים

הרשמה לניוזלטר
מה היה לנו במאמר זה
אודותיי
מאיה
מאיה

מאלפת כלבים מוסמכת לטיפול בבעיות התנהגות בכלבים, מעבירה שיעורי אילוף לכל סוגי הכלבים ומובילה את הלקוחות שלי לחיות עם הכלבים שלהם בהרמוניה ושלווה :)

מאמרים שיכולים לעניין אותך
כלב בתהליך אילוף על מזרן
בלוג אילוף כלבים
מתי לשלוח את הכלב לאילוף

אילוף כלבים מוקדם הוא המפתח להתנהגות מאולפת ומאושרת לכל החיים. גם אם זה נשמע מובן מאליו, ישנן סיבות רבות מדוע חשוב להתחיל באילוף כבר מגיל

קרא עוד »
כלב עם סינר יושב בשולחן מוכן לאכול מהצלחת אוכל
שאלות ותשובות על כלבים
כמה כלב צריך לאכול – מדריך מפורט

כשזה מגיע להאכיל את החבר הפרוותי שלך, חיוני למצוא את האיזון הנכון. האכלה שלהם מעט מדי עלולה לגרום לתת תזונה, בעוד שהאכלת יתר עלולה להוביל

קרא עוד »